Imatra

517px-imatra-sijainti-suomi-2008-svgImatra on viehättävä, noin 28 000 asukkaan pikkukaupunki Etelä-Karjalassa, Kaakkois-Suomessa. Sen naapurikaupunkeja ovat maakuntakeskus Lappeenranta ja pieni Ruokolahden kunta. Lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Imatra tunnetaan ennen kaikkea kaupungin läpi virtaavasta Vuoksesta ja sen kuohuvimmasta kohdasta, Imatrankoskesta. Imatrankoski on koko maan suurin koski, ja se on houkutellut puoleensa turisteja jo 1700-luvulta lähtien.

Kaupungin historia

Koko kaupungin kannalta keskeisessä roolissa on Imatrankoski, jota pidetään Suomen vanhimpana matkailunähtävyytenä. Etelä-Karjalassa tiedetään olleen asutusta jo tuhansien vuosien ajan, ja myös Imatran seudun asukkaista on merkkejä jo rautakaudelta lähtien. Asutuksen tiedetään vakiintuneen kaupungin alueelle 1500-luvulla, ja kaikki kaupungin nykyäänkin olemassa olevat kylät olivat jo olemassa sitä seuraavalla vuosisadalla.

Imatrankoski veti puoleensa vieraita jo 1700-luvulla, jolloin myös Venäjän keisarinna Katariina Suuri kävi ihastelemassa koskea. Pietarista on matkaa Imatralle alle 200 kilometriä. Suomi oli tuolloin osa suuriruhtinaskuntaa ja Venäjän autonominen osa, joten liikkuminen idästä Suomen koillisosiin oli helppoa ja nopeaa. Venäläisten tiedetään jo tuohon aikaan tehneen ostosmatkoja Suomen puolelle, mikä on myös osaltaan lisännyt Suomen itäosissa sijaitsevien alueiden kasvua ja kehitystä.

Imatrankoski

Suomen suurimman kosken arvellaan syntyneen jo noin 6000 vuotta sitten, kun Saimaan vesimassat murtautuivat Salpausselän harjanteiden läpi. Valtavan kosken voima on jättänyt jälkensä myös 775px-imatrankoski_september_20th_2012luontoon, ja kosken ympärillä on myös Suomen vanhin luonnonpuisto, Kruununpuisto. Vuonna 1842 perustetun luonnonsuojelualueen nähtävyyksiin kuuluvat erityisesti hiidenkirnut, lieriönmuotoiset kalliokuopat, jotka ovat syntyneet jääkauden jäätikköjen sulamisen aikana.

Imatrankosken voimaa esitellään yleisölle erityisissä koskinäytöksissä, joissa kosken kuohunnan lisäksi käytetään musiikkia ja valotehosteita. Näytöksiä järjestetään lähinnä kesäaikaan, joten jos matkasi ajoittuu kesäkuukausiin, älä jätä väliin tätä ikimuistoista elämystä!

Muut nähtävyydet

Vaikka Imatrankoski onkin ehkä kaupungin ja koko alueen tunnetuin ja historiallisesti merkittävin nähtävyys, löytyy Imatralta ja sen lähistöltä myös muuta nähtävää ja koettavaa. Naapurikaupunki Lappeenrannassa sijaitseva vanha kaupunki eli Linnoitus on näkemisen arvoinen alue mihin aikaa vuodesta tahansa, ja sen keskellä on myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko. Käsityötaiteen ystävät voivat piipahtaa vanhan kaupungin pikku putiikeissa alueen käsityöläisten töitä ihaillen ja ostaa matkamuistoja. Lappeenrantaan kohoaa myös vuosittain Suomen suurin hiekkalinna, jonka rakentamiseen käytetään miljoonia kiloja hiekkaa. Hiekkalinnan teema vaihtelee vuosittain, ja sen rakentamiseen osallistuu lukuisia veistostaiteilijoita sekä Suomesta että ulkomailta. Imatra ja Lappeenranta ovat tunnettuja myös aktiivisista ja laadukkaista kesäteattereistaan, jotka tarjovat yleisölle laadukasta viihdettä läpi koko kesän.

Imatran seutu tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa ympäri vuoden. Vaikka vesistöistään tunnettu alue sopii erityisesti kesälomamatkan kohteeksi, voi elämyksiä etsivä kokea siellä ikimuistoisen loman myös vuoden pimeimpinä kuukausina. Tässä artikkelissa kerromme, mitä nähtävää ja koettavaa Imatralla ja sen ympäristöllä on lapsiperheille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordie