Imatralaisia merkkihenkilöitä

Esittelemme tässä artikkelissa imatralaisia merkkihenkilöitä. Jos olet kiinnostunut Imatran kasvateista, kannattaa jatkaa artikkelin lukemista.

Riitta Uosukainen

Vuodesta 1969 vuoteen 1983 Imatrankosken lukiossa suomen kielen lehtorina toimineen Riitta Uosukaisen poliittinen ura alkoi vuonna 1977, jolloin hänet valittiin Imatran kaupunginvaltuustoon. Hän toimi Imatran kaupunginvaltuutettuna aina vuoteen 1992 saakka, ja oli vuosina 1981 – 1986 valtuuston varapuheenjohtaja.

Eduskuntaan kansallista kokoomusta edustanut Riitta Uosukainen valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 1983. Tämän jälkeen hän tuli valituksi eduskuntaan neljissä perättäisissä vaaleissa; 1987, 1991, 1995 ja 1999. Vuosien 1995 ja 1999 vaaleissa hän oli Kymen vaalipiirin äänikuningatar.

Ministerinä Uosukainen toimi Esko Ahon hallituksessa vuosina 1991 – 1994, jolloin hänen tittelinsä oli opetusministeri. Vuonna 1994 Uosukainen luopui ministerin paikastaan, sillä hänet valittiin Suomen ensimmäisenä naisena eduskunnan puhemieheksi. Tähän tehtävään hänet valittiin myös vuosien 1995 ja 1999 eduskuntavaalien jälkeen.

Vuonna 2000 Uosukainen osallistui presidentinvaaleihin, joissa hän sai kolmanneksi eniten ääniä, eikä näin ollen edennyt toiselle kierrokselle. Vuonna 2004 silloinen Tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Uosukaiselle valtioneuvoksen arvonimen. Tänä päivänä hän on Suomen ainoa elossa oleva valtioneuvos, ja ylipäätään kautta aikojen ensimmäinen valtioneuvoksen arvonimen saanut nainen.

Ossi Karttunen

Imatralla vuonna 1948 syntynyt Ossi Juhani Karttunen on eräs maamme menestyneimmistä pikajuoksijoista, jonka huippuvuodet ajoittuivat 1960- ja 1970-luvuille. Lukuisten Suomenmestaruusmitalien lisäksi Karttusella on saavutuslistallaan myös arvokisamitali, sillä hän voitti Rooman vuoden 1974 yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailuissa pronssia 4X100 metrin viestissä. Aikalaisten mieliin Karttunen on jäänyt ”Tainionkosken sfinksinä”. Nimitys tulee siitä, että eräässä vuonna 1966 tehdyssä haastattelussa Karttunen ”vaikeni kuin sfinksi”, eikä vastannut yhteenkään toimittaja Antero Raevuoren hänelle esittämään kysymykseen.

Päivi Istala

Yleisradiossa toimittajan ammattia vuodesta 1967 vuoteen 2011 harjoittanut Päivi Istala syntyi Imatralla vuonna 1947. Hänet tunnetaan erityisesti Ristivetoa-ohjelmasta, jossa käsiteltiin erilaisia 1960- ja 1970-lukujen Suomen yhteiskunnallisia epäkohtia. Ristivetoa sai räväkän ja kuvia kumartelemattoman linjansa johdosta aikaan pienoisia kohuja aikansa yhteiskunnassa, ja näistä kohuista viimeisin johti myös ohjelman lopettamiseen.

Ohjelmassa oli esitetty vuokranantajat kiskureina, ja asunnonmyynti keinotteluna, mikä suututti muun muassa Yleisradion hallintoneuvoston jäsenen, keskustalaisen kansanedustaja Lea Sutisen. Lopulta kävikin niin, että ohjelmaneuvoston vasemmistolaisten jäsenten vastustuksesta huolimatta Ristiveto-ohjelma lakkautettiin asenteellisena ja yksipuolisena.

Tammikuussa 2011 toimittajan työstä eläkkeelle jäänyt Istala toimi myös esimerkiksi Kemin kaupunginteatterin ohjaajana vuosina 1975 – 1981. Hänelle on myönnetty lukuisia tunnustuksia ja palkintoja, kuten esimerkiksi Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi, tiedonjulkistamisen valtionpalkinto ja Hella-palkinto.

Saska Helmikallio

Alkujaan Helsingissä syntynyt, mutta sittemmin Imatralle muuttanut laulaja Saska Helmikallio valittiin vuonna 2005 tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Semifinaalivaiheeseen hän oli selviytynyt jo aiemmin vuosina 1999 ja 2003. Melko pian tangomarkkinavoiton jälkeen huhtikuussa 2006 julkaistiin Helmikallion debyyttilevy ”Saska Helmikallio”. Kyseinen levy ei kuulune kellfri.fi-sivuston valikoimiin, vaikka paljon sinne kaikkea kuuluukin.

Sittemmin Helmikallio on kokeillut siipiään myös näyttelijäntyön parissa. Vuonna 2009 Helmikallio esitti pääosaa Teatteri Imatran vahvasti musikaalisessa näytelmässä Rakkauden rikkaus. Näytelmä kertoi tangolaulaja Taisto Tammesta, joka menehtyi aikoinaan jo hyvin nuorena. Helmikallio esiintyi myös Dome Karukosken vuoden 2012 elokuvassa Valtatie 13, jossa kuullaan myös Helmikallion säveltämää ja esittämää musiikkia. Nykyään Saska Helmikallio esiintyy Avec-taustaorkesterin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordie