Sijainti ja yhteydet  

Saimaa ulottuu kolmen maakunnan – Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan – alueelle. Järven rannoilla sijaitsee monia Suomen mittakaavassa suuria kaupunkeja, kuten Lappeenranta, Mikkeli ja Joensuu, sekä pienempiä kaupunkeja, kuten Imatra, Savonlinna ja Varkaus. Saimaalla on rantaviivaa lähes 15 000 kilometrin verran, ja sen pinta-ala on huikeat 4 400 neliökilometriä. Valtavan kokoinen Saimaa koostuu itse asiassa monista erillisistä, toisiinsa yhteydessä olevista osajärvistä. Näitä ovat esimerkiksi Pihlajavesi Savonlinnassa ja Pyhäselkä Liperissä.

Tutustu rantoihin pyörän selästä

Eräs suosittu tapa tutustua Saimaan kansallismaisemiin on tehdä sen pyörän selästä. Ihaile rantoja, niemiä ja kauniita kaupunkeja samalla kuntoasi kohottaen. Eräs suosituista pyöräilyreiteistä Saimaan ympäri on pituudeltaan 362 kilometriä, ja se taittuu helposti viikossa muutaman tunnin päivävauhdilla. Pyöräreitin varrella on paljon päällystettyä pyörätietä, jota pitkin matka taittuu mukavasti, mutta myös jonkin verran hiekkateitä nousuineen ja laskuineen.

Pyöräily on koko perheen laji. Perheen pienimmät voivat matkustaa lastenistuimessa tai vanhemman pyörään kiinnitettävässä peräkärryssä ja nauttia maisemista sieltä käsin. Koululaisilta pidemmätkin pyöräilymatkat sujuvat jo helposti, kunhan vain päivämatkan pituus on maltillinen, muutaman kymmenen kilometriä. Pakatkaa mukaan teltta ja makuupussit tai yöpykää reitin varrelle osuvissa kaupungeissa hotelleissa tai leirintäalueiden mökissä. Muistakaa ottaa mukaan ikimuistoiselle kesälomaretkellenne riittävästi eväitä, vaihtovaatteita ja iloista mieltä!

Veneilijän järviparatiisi

Toinen tapa tutustua Saimaan alueen upeisiin maisemiin on veneily. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on taho, joka ylläpitää Saimaan alueella monia kaikille avoimia retkisatamia. Satamia sijaitsee sekä vesiteitse että maateitse saavutettavissa paikoissa, ja ne on tarkoitettu kaikkien veneilijöiden ja muiden vesiretkeilijöiden maksuttomaan käyttöön. Maateitse saavutettavat satamat sijaitsevat Päihäniemessä, Huuhanrannassa ja Rastinniemessä. Vesiteitse saavutettavia retkisamatamia puolestaan on Satamosaaressa, Ruuhonsaarissa, Ilkonsaaressa, Hietasaaressa, Pullikaisessa sekä Palosensaaressa.

imatrankoski_power_plantSuur-Saimaan maisemat edustavat suomalaista sielunmaisemaa ja kansallistuntoja ehkä paremmin kuin mikään muu maamme näköaloista. Hämmästyttävän upeat maisemat sisältävät lähes kaikkea mahdollista kallioisista jyrkänteistä hiekkarantoihin ja tummanpuhuvista syvistä vesistä sinisen kimmeltäviin ja kirkkaisiin, mataliin vesiin. Nautitpa maisemista sitten patikoiden, pyörän satulasta tai veneen ratista käsin, on kokemuksesi varmasti ikimuistoinen.

Imatrankoski on Suomen suurin koski, ja sen voimaa onkin hyödynnetty jo vuosikymmenten ajan Imatran voimalassa vesivoimaa on muutettu energiaksi suomalaisten tarpeisiin. Tässä artikkelissa kerromme vesivoimasta ja vesivoimalan toiminnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordie