Varaudu luonnossa patikointiin hyvillä kengillä

Imatran upea luonto ja mahtavat maisemat kutsuvat patikoimaan, liikkumaan ja retkeilemään. Kaupungin alueella on paljon koskematonta luontoa ja viehättäviä luontopolkuja. Mukavia ulkoilureittejä löytyy jokaiseen makuun aina parin kilometrin mittaisista luontopoluista 20 kilometrin pituiseen Imatra-Ruokolahti -patikointireittiin, joka on osa E10-nimistä Euroopan kaukovaellusreittiä. Kunnon reippailija voi venyttää retkensä tällä reitillä jopa 100 kilometriin saakka.

Pidemmillä ja totta kai myös lyhyemmillä kävelyretkillä tarkoitukseen sopivat kengät ovat ensiarvoisen tärkeät. Epäsopivat jalkineet ovat merkittävin syy erilaisiin jalkavaivoihin, joiden kannalta kaikkein tärkein osa on pohja. Sen tulisi olla käyrän sijaan riittävän suora ja keskiosan kiertolöysä, sillä tällöin jalkaterä pääsee liikkumaan luonnollisesti. Jalkineen pohjan tulisi siis hieman taipua, kun sitä vääntää molemmin käsin vastakkaisiin suuntiin kuin tiskirättiä. Pohjan materiaali voi hyvin olla joustava, sillä se auttaa vaimentamaan alaraajan niveliin sekä selkään kohdistuvaa tärinää askeltaessa.

Valitse patikointiin sopivat kengät
Eri tilanteisiin tarvitaan tietysti erilaiset kengät. Erityisen paljon valinnalla on merkitystä silloin, kun tarkoituksena on lähteä pidemmälle vaellukselle, joka voi kestää jopa päiviä. Patikointitarkoitukseen hankittavan jalkineen pohjassa on hyvä olla kuviointi, johon kivet ja muut häiritsevät kappaleet eivät tartu. Pohja pysyy tällä tavalla puhtaana, kun taas jalka säilyy oikeassa asennossa.

Vaelluskenkiä on olemassa erilaisia eri olosuhteisiin. Paksu pohja antaa vaelluskengälle kestävyyttä ja sopii kuluttavaan maastoon. Paksupohjainen kenkä on kuitenkin aina ohuempipohjaista painavampi. Pohjan tulisi olla myös sitä jäykempi, mitä vaativammassa maastossa liikutaan. Oikeanlainen valinta suojaa jalkaa kivuilta ja virheasennoilta sekä näistä mahdollisesti aiheutuvilta myöhemmiltä ongelmilta, kuten selkä- ja polvikivuilta.

Oikeanlainen pohja on tärkeä myös kaupunkikävelyssä
Tavallisten kävelykengän pohjan olisi hyvä olla jossain määrin iskua vaimentava. Liian ohuista jalkineista on terveille jaloille harvemmin suoranaista haittaa, mikäli niiden käyttö on vain vähäistä ja jalan kuormitusasento on normaali. Kovilla asfalttipinnoilla kävellessä ongelmia saattaa kuitenkin ilmetä, mikäli jalkine ei vaimenna iskuja riittävästi.

Pohjan päkiäosan tulisi aina sallia taipumista riittävästi, jotta luonnollinen askeltaminen olisi mahdollista. Erityisesti portaita käveltäessä tarvitaan päkiäosan taipumista. Liian paksut pohjat voivatkin hankaloittaa porraskävelyä etenkin iäkkäämmillä ihmisillä. Paksu pohja heikentää myös jalan asennon sekä alustan aistimista. Omien jalkineidensa porrastoimivuuden voi laittaa koetukselle vaikkapa Imatran Mellonmäen puisen mäkihyppytornin portaissa, jotka ylös kiipeämällä pääsee nauttimaan varsin mukavasta näköalasta aina Venäjän metsiin saakka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Wordie